Ada Apa Dengan Pembersih Udara Storm Coway?

Hantar artikel pada geng

Storm Coway: Penyelesaian Efektif untuk Udara Anda

Sejak kebelakangan ini, terdapat kebimbangan yang semakin meningkat terhadap tahap pencemaran udara di luar dan di dalam rumah. Menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA), udara dalaman boleh tercemar lima kali ganda berbanding udara luar. Oleh kerana udara dalaman tidak beredar seperti udara luar, banyak bahan pencemar udara terus membiak di dalam rumah. Di sini lah gunanya pembersih udara Storm Coway.

Pembersih udara Storm Coway dapat menyegarkan udara tercemar, mengurangkan kemungkinan masalah kesihatan disebabkan oleh pencemaran dalaman, yang dapat memicu jangkitan pernafasan, masalah neurologi serta memperburukkan lagi gejala pada penderita asma. 

Dalam artikel ini, kita membincangkan bagaimana pembersih udara Coway Storm berfungsi serta faedah menggunakannya.

storm coway air filtercoway malaysia

Kelebihan Menggunakan Pembersih Udara Storm Coway

Pembersih udara dengan penapis teknologi HEPA seperti yang digunakan di dalam air filter coway dapat menghilangkan 99.7 peratus bahan zarah udara yang beredar di persekitaran rumah kita. Menghapuskan bahan pencemar ini boleh membawa kepada beberapa manfaat kesihatan jangka pendek dan jangka panjang seperti kualiti tidur yang lebih baik serta dapat menambah jangka hayat seseorang.

Melegakan Gejala Asma 

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, 1 dari 12 orang menghidap asma. Orang yang menghidap asma biasanya mengalami radang tiub bronkus. Bahan pencemar seperti bulu binatang peliharaan, debunga, atau tungau habuk (dust mites) mengganggu saluran udara mereka, menyebabkan kesukaran bernafas.

Memang menjadi satu fakta bahawa hampir kesemua baka anjing dan kucing akan menggugurkan bulu mereka sepanjang tahun. Apabila haiwan peliharaan ini menggaru badan mereka, ia menyebarkan hama dan kelemumur yang akan bertebaran di udara sekeliling kita. Namun jika anda tidak mempunyai haiwan kesayangan, masih ada lagi faktor pencetus lain yang mengakibatkan asma seperti debunga dan tungau habuk (dust mites).

Senarai Penapis Udara Coway

coway udara list

 

Punca-punca Asma

Zarah debunga bertiup masuk ke dalam rumah bersama  angin melalui tingkap yang terbuka atau ia melekat pada pakaian ketika anda berada di luar. Tungau habuk pula adalah alergen dalaman rumah yang paling biasa dijumpai di mana ia membiak  di persekitaran yang lembap. Kekurangan udara segar di dalam rumah meningkatkan tahap kelembapan dalaman menjadikannya tempat pembiakan yang sesuai untuk tungau habuk. Tungau ini memakan sel kulit mati dan membiak dengan cepat di tempat tidur, permaidani, dan perabot berlapis yang lain.

Membersihkan tempat tidur, permaidani, dan lantai dengan menggunakan hampagas dapat menghilangkan bahan pencemar ini, tetapi sebahagiannya tetap terampai di udara. Jadi jika kita bernafas di udara yang tercemar ini, ia meningkatkan kemungkinan untuk kita mendapat serangan asma.

Sebilangan besar pembersih udara isi rumah mengandungi penapis HEPA, yang direka untuk menangkap semua bahan pencemar ini agar kita dapat menghirup udara bersih. Penapis HEPA terdiri daripada jaring berlapis-lapis yang diperbuat daripada benang gentian kaca halus, lebih nipis daripada helai rambut. Debu, tungau habuk, dan bulu binatang peliharaan yang terapung di persekitaran rumah terperangkap dalam jerat ini sekaligus membolehkan anda menghirup udara bersih.

Terdapat beberapa pembersih udara yang dilengkapi dengan pra-penapis yang dapat diganti untuk memerangkap zarah yang lebih besar, jadi penapis HEPA disimpan untuk menangkap patogen yang lebih kecil. Sistem ini memanjangkan kecekapan pembersih udara anda. Pembersih udara yang cekap seperti Storm Coway memastikan udara dalaman terus bebas dari bahan pencemar dan mengurangkan kemungkinan kesukaran bernafas.

Menghilangkan Bahan Kimia Berbahaya dari Persekitaran Isi Rumah

penapis air coway Menutup pintu dan tingkap rumah tidak bermaksud kita dapat menghalang bahan pencemar luaran seperti nitrogen dioksida dan karbon monoksida dari masuk. Gas ini biasanya terdapat di kawasan lalu lintas kenderaan bermotor yang sesak dan boleh masuk ke dalam rumah. Penyelidikan dari Perpustakaan Perubatan Nasional menunjukkan pendedahan kepada karbon monoksida dan nitrogen dioksida meningkatkan risiko demensia dan penyakit Alzheimer.

Walaupun anda tidak tinggal di bandar besar dengan lalu lintas kenderaan yang tinggi, suasana rumah anda masih boleh tercemar dengan racun dari beberapa agen pembersih. Kebanyakkan pembersih isi rumah mengandungi bahan kimia beracun seperti amonia, klorin, dan phthalates. Pendedahan bahan kimia ini dalam jumlah kecil mungkin tidak berbahaya, tetapi pendedahan rutin boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius seperti tumor, barah, kardiovaskular, atau gangguan neurologi.

Pembersih udara Coway Storm dengan activate carbon filter dapat membersihkan bahan cemar kimia seperti ini sekaligus mengelakkan kita dari beberapa risiko masalah kesihatan. Bentuk karbon yang sangat berpori digunakan dalam kaedah penyaringan ini. Fitur seperti ini dapat memerangkap bahan kimia dan kemudian udara segar dikitarkan semula ke bilik.

Meneutralkan bau yang tidak menyenangkan dengan Storm Coway

coway malaysiaSebilangan besar bahan kimia seperti petrol, benzena, dan formaldehid akan memecah pada suhu bilik sehingga menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Bahan kimia ini, yang disebut sebagai sebatian organik Volatil (VOC), biasanya terdapat pada cat, penyembur aerosol, perabot berlapis, atau penyegar udara. Bau dari VOC boleh menyebabkan rasa mual, sesak nafas, dan bahkan mempengaruhi fungsi kognitif anda.

Di dalam kajian yang lain pula, tahap VOC rendah di ambien udara akan meningkatkan produktiviti dan prestasi. 

Pembersih udara Storm Coway dengan HEPA dan activated carbon filter berkesan memerangkap gas serta zarah sekaligus mengurangkan pencemaran di persekitaran dalaman. Jadi sekiranya anda mempunyai tetamu yang datang, anda tidak perlu risau tentang asap atau bau minyak masak dan rempah yang mengganggu mereka. Pembersih udara dapat menyerap semua bau, menjadikan bilik anda sentiasa segar dan bersih.

coway udara list

 

Mengurangkan Kemungkinan Penyakit Bawaan Udara 

Penyakit bawaan udara seperti selesema merebak melalui patogen kecil yang terapung di udara. Apabila salah seorang ahli keluarga anda mendapat selesema, kebiasaannya ahli keluarga yang lain juga akan jatuh sakit. Ini berlaku kerana setiap orang menghirup udara yang sama yang telah dicemari oleh bakteria dan virus tersebut. 

Pembersih udara Coway Storm dengan penapis HEPA memerangkap bakteria dan virus ini. Apabila anda menghilangkan punca penyakit bawaan udara, anda melindungi diri anda dan keluarga dari udara tercemar tersebut. Sekiranya anda tinggal bersama orang tua, kanak-kanak, atau sesiapa sahaja yang mempunyai sistem imun yang lemah, pembersih udara Storm Coway adalah suatu keharusan.

Memperbaiki Kualiti Tidur

Alergen di dalam rumah seperti bakteria, kulat, dan tungau debu boleh mencetuskan alergi atau demam. Demam Hay menyebabkan hidung berair dan boleh bertahan hingga beberapa minggu. Bersin yang kerap, batuk, hidung tersumbat, mata berair, atau sakit tekak adalah beberapa gejala alahan yang biasa yang pasti akan mengganggu tidur anda.

Kekurangan tidur yang mencukupi menyebabkan rasa mengantuk pada waktu siang, mempengaruhi produktiviti anda pada keesokan harinya. Untuk mengelakkan gangguan tidur ini, kami mengesyorkan anda menggunakan pembersih udara Storm Coway ini kerana ia menyaring kebanyakan alergen dari bilik anda. Udara yang lebih bersih memberikan  kualiti tidur malam yang lebih baik.

Selain menggunakan pembersih udara Storm Coway, anda juga boleh menggunakan tilam Coway untuk memperbaiki kualiti tidur anda. Tilam Coway dilengkapi dengan teknologi terkini untuk menyediakan keselesaan dan keseimbangan yang sempurna bagi badan anda. Ia juga mempunyai ciri-ciri anti-alergen yang membantu mengatasi masalah alahan semasa tidur. Dengan tilam Coway yang berkualiti tinggi, anda akan merasa lebih selesa dan tidur dengan lebih nyenyak. Pastikan anda memilih tilam Coway yang sesuai dengan keperluan dan kehendak anda untuk memastikan tidur anda sentiasa selesa dan berkualiti.

Storm Coway Mengeluarkan Radon Berbahaya 

Pecahan unsur radioaktif yang berlaku secara semula jadi seperti uranium yang terdapat dalam bahan binaan tertentu menghasilkan gas radon. Radon adalah gas tidak berwarna dan tidak berbau, yang keluar dari bahan binaan seperti batu, tanah, dan granit.

Awasi keretakan di lantai, dinding, atau tembikar. Gas radon karsinogenik boleh bocor ke persekitaran anda melalui celah-celah ini. Gas radon merosakkan lapisan sel paru-paru, yang membawa kepada barah. Penilaian EPA A2013 menunjukkan sebanyak 21,000 kematian setiap tahun di AS berkaitan dengan barah paru-paru yang disebabkan oleh gas radon.

Untuk mengurangkan risiko pencemaran radon, gunakan pembersih udara Storm. HEPA dan penapis karbon yang diaktifkan dapat memerangkap zarah radon dan gas radon itu sendiri sekaligus melindungi anda dari kesan berbahaya.

coway malaysia

penapis coway

Menghilangkan Zarah Asbestos berbahaya 

Bahan bumbung asbestos atau paip penebat banyak digunakan dari tahun 1940-an hingga 1960-an. Sekiranya anda tinggal di rumah lama atau bekerja di bangunan komersial lama, anda mungkin terdedah kepada zarah asbestos. 

Seiring dengan usia bangunan-bangunan ini, ia akan mula menyebarkan debu asbestos ke udara. Sekiranya anda menghirup zarah-zarah asbestos ini , ia boleh menyebabkan penyakit paru-paru yang ditandai dengan parut tisu. Bengkak di leher atau muka, kehilangan selera makan, dan kesukaran menelan adalah beberapa gejala asbestosis. Penyakit ini juga meningkatkan risiko barah paru-paru.

Untuk melindungi diri anda dari asbestosis, gunakan pembersih udara Storm dengan HEPA filter yang dapat menangkap zarah asbestos.

Dapat Meningkatkan Jangka Hayat 

Pencemaran udara di dalam rumah boleh mempengaruhi sistem jantung, pernafasan, dan bahkan sistem saraf anda. Kebanyakkan bahan kimia dan gas dari produk isi rumah boleh terkumpul di paru-paru anda. Sebenarnya, zarah-zarah udara sangat kecil sehingga ia boleh menembusi penghalang darah-otak, mempengaruhi otak dan fungsi kognitif anda.

Pembersih udara yang baik seperti Coway Storm memerangkap walaupun partikel halus memberikan anda kualiti udara yang lebih baik.

Adakah pembersih udara benar-benar membantu?

Pembersih udara Storm Coway menangkap peratusan tinggi alergen dan perengsa udara yang mengalir melalui penapis. Dengan proses  sedemikian, ia membantu menyegarkan kualiti udara di dalam rumah. Anda akan mendapat bekalan udara bersih dan segar. Menggunakan pembersih udara Storm Coway adalah salah satu daripada banyak langkah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan pencemaran udara di dalam rumah. 

Kesimpulan

coway penapisKurangnya pengudaraan di rumah telah mendorong permintaan yang tinggi terhadap pembersih udara. Ia membantu mengurangkan tahap pencemaran udara di dalam rumah.  Tetapi harus diingat penapisnya mempunyai jangka hayat. Sebilangan penapis berkesan selama dua hingga tiga bulan, sementara yang lain dapat berfungsi untuk jangka masa yang lebih lama. Pembersih udara storm coway yang menggunakan penapis HEPA sememangnya menjimatkan tenaga. Tetapi penapis ini harus diganti tiga bulan sekali untuk faedah optimum. Namun anda tidak perlu risau, kerana dengan coway, agen-agen mereka sentiasa proaktif di mana mereka akan datang ke rumah anda secara berkala untuk menyelenggara pembersih udara tersebut supaya anda  dapat terus menikmati persekitaran dalam rumah yang lebih bersih dan segar.  coway malaysia

 

Hantar artikel pada geng