Kualiti Air Di Malaysia Yang Agak Parah

Hantar artikel pada geng

Sains dengan jelas menyatakan bahawa manusia dapat bertahan selama tiga minggu tanpa makanan, tetapi bila bercakap tentang air, kebanyakan orang tidak dapat bertahan selama 3-4 hari tanpanya! Apabila dehidrasi berlaku  dan walaupun orang itu terus bernafas, mereka akan berada dalam keadaan terkejut dan menjadi vegetatif. Dengan kata lain, air adalah keperluan utama. Tanpa air, makhluk yang hidup tidak dapat bertahan. Namun, adalah satu kenyataan yang mengerikan jika kita  mengetahui bahawa terdapat berbilion orang di seluruh dunia yang tidak mempunyai akses ke air minuman dengan kualiti yang bersih.

Pencemaran air adalah masalah utama dalam persekitaran global. Hasil kajian menunjukkan bahawa masalah kesihatan utama yang berkaitan dengan pencemaran air adalah melibatkan jantung dan ginjal manusia , di mana ia boleh rosak jika air tercemar selalu dikonsumsi. Masalah kesihatan lain yang berkaitan dengan air tercemar adalah peredaran darah yang tidak teratur, luka pada kulit, muntah, kolera, gastroenteritis dan kerosakan pada sistem saraf. Kajian juga menekankan bahawa sisa kediaman, pertanian dan perindustrian adalah tiga sumber utama pencemaran sungai di Malaysia.

Teruskan membaca untuk mengetahui kualiti air di Malaysia , adakah ia parah atau sebaliknya.

coway neo plus

coway malaysia

Fakta mengenai Kekurangan Sumber Air Bersih

Di negara maju, yakni negara yang memiliki segalanya dari teknologi sehingga kemewahan, mendapatkan air bersih di rumah sama seperti menghirup udara segar – di mana ianya mudah untuk didapati. Jadi sumber air bersih bukanlah sesuatu yang mungkin diberi perhatian oleh kebanyakan orang dari negara maju. Tetapi hal sebaliknya berlaku pada negara-negara yang selebihnya. Masih banyak negara yang tidak mempunyai akses ke sumber air bersih atau air yang sesuai untuk penggunaan manusia. 

5 Sebab Mengapa Semua Orang Memerlukan Air Minum Bersih

Menurut Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Direktur Jenderal WHO, “Air, sanitasi dan kebersihan yang selamat di rumah seharusnya tidak menjadi hak istimewa hanya bagi mereka yang kaya atau tinggal di pusat bandar. Ini adalah beberapa syarat paling asas untuk kesihatan manusia, dan semua negara mempunyai tanggungjawab untuk memastikan semua orang dapat mengaksesnya. “

Malangnya, air bersih masih tidak dapat diakses oleh banyak orang dan akan tetap seperti itu sehingga pemerintah bersedia mengambil pendirian. Berikut adalah lima sebab mengapa setiap orang memerlukan akses ke air minuman bersih dan sanitasi yang dikendalikan dengan selamat, tepat di rumah.

Membekalkan Khasiat

Air adalah kehidupan. Semakin cepat pihak yang berkuasa memahami hakikat ini, semakin cepat undang-undang mengenai penyediaan air bersih untuk semua orang dapat dilaksanakan. Air adalah sumber nutrisi nombor satu. Tubuh manusia terbuat dari 60% air, dan ini merupakan petunjuk yang cukup jelas mengenai pentingnya air. Manusia perlu dihidrasi secukupnya agar sistem fisiologinya berfungsi. Selain itu, air membantu menjaga kesihatan organ dan membolehkan darah mengekalkan konsistensi yang diperlukannya untuk mengalir dengan bebas dan mengangkut oksigen dan nutrien ke setiap sel tubuh.

coway official

coway malaysia

Pencegahan Penyakit

Tahukah anda bahawa jika seseorang tidak mendapat akses ke air minuman yang selamat dan bersih, ia akan menimbulkan pelbagai jenis penyakit? Kondisi medikal yang boleh membawa maut seperti kolera, tifoid, dan hepatitis A semuanya berlaku kerana pengambilan air tidak bersih dan atau adanya air yang tercemar. Bayangkan risiko yang dihadapi seseorang apabila satu-satunya perkara yang dapat mereka minum adalah air yang berasal dari kumbahan dan kawasan yang tercemar seperti kawasan industri. Air bersih sangat penting bukan sahaja untuk tetap bebas dari penyakit tetapi juga untuk menjaga kesihatan.

Membantu Menghapuskan Toksin

Air bersih, segar dan selamat juga membantu menyingkirkan semua jenis toksin dari tubuh kita. Toksin ini boleh terjadi sama ada kerana reaksi badan, diperoleh dari sumber luar atau yang berlaku kerana pengambilan air yang tercemar.

Diperlukan untuk Pertanian dan Pengeluaran Makanan

Untuk industri pengeluaran makanan, air bersih adalah bahan penting. Sekiranya tanaman dan biji-bijian diberi air yang tercemar, bakteria dan penyakit akan merebak kepada mereka yang memakan hasil segar tersebut. Oleh itu, air yang digunakan untuk pertanian juga mesti berasal dari sumber yang selamat dan bersih.

Kemudahan Sanitasi yang Lebih Baik

Air bersih tidak hanya diperlukan untuk minum tetapi juga untuk tujuan kebersihan. Sekiranya pakaian dicuci, atau badan dibasuh dengan air yang tercemar, ini juga akan menyebabkan timbulnya penyakit. Perkara yang sama berlaku untuk memasak, membersihkan dan tugas-tugas lain yang serupa yang menjadi sebahagian daripada kehidupan kita. Air bersih diperlukan untuk kehidupan yang lebih baik.

Air Di Malaysia 

Akses ke air minum yang bersih sangat penting untuk mengekalkan kehidupan. Bagi sesetengah negara, ini adalah dilema utama. Disebabkan itu, kualiti air di Malaysia kini menjadi perhatian terutamanya di Selangor kerana begitu banyak pencemaran air berlaku dalam masa 5 tahun kebelakangan ini. 

Malaysia mengalami pembandaran dan pertumbuhan penduduk yang pesat. Pertumbuhan pesat ini menyebabkan permintaan air meningkat dan sekaligus menjadikan tahap pencemaran air meningkat. Faktor-faktor ini sangat merosakkan kualiti air di Malaysia.

Berjenis-jenis sampah buatan manusia, domestik, perindustrian, komersial dan pengangkutan mengalir terus ke bekalan air. Punca pencemaran air ini boleh menyebabkan bahaya kesihatan yang serius.

Kualiti air di Malaysia, serta akses ke air bersih secara umum, adalah masalah besar. Bahan pencemar utama yang terdapat di dalam air ialah Biochemical Oxygen Demand, Nitrogen Amonia dan Pepejal Terampai. Ini adalah akibat daripada kumbahan yang tidak dirawat atau hanya dirawat sebahagiannya.

Hasil kajian menunjukkan bahawa masalah kesihatan utama yang berkaitan dengan pencemaran air adalah melibatkan jantung dan ginjal manusia , di mana ia boleh rosak jika air tercemar selalu dikonsumsi. Masalah kesihatan lain yang berkaitan dengan air tercemar adalah peredaran darah yang tidak teratur, luka pada kulit, muntah, kolera, gastroenteritis dan kerosakan pada sistem saraf. 

Kajian juga menekankan bahawa sisa kediaman, pertanian dan perindustrian adalah tiga sumber utama pencemaran sungai di Malaysia. 

Keadaan Kualiti Air di Malaysia

Jabatan Alam Sekitar Malaysia  menerbitkan laporan kualiti alam sekitar tahunan yang mematuhi Seksyen 3 (1) (i) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974, merangkumi inventori air, udara, kebisingan dan pencemaran.

Keadaan kualiti air di Malaysia untuk tahun 2006 adalah seperti berikut 

Sungai

coway officialBahan pencemar sungai yang utama adalah kumbahan domestik, sisa ternakan, ladang, limpasan dari bandar-bandar, lumpur dari kerja tanah, pencucian dari tempat sampah, limpasan dari ladang, sampah dari setinggan tepi sungai dan sisa perlombongan. Dari sejumlah 146 lembangan sungai yang dipantau, 80 daripadanya dianggap bersih, 59 sedikit tercemar dan 7 tercemar. Ini adalah peningkatan yang ketara dari tahun 2005, ketika 80 lembangan sungai bersih, 51 sedikit tercemar dan 15 tercemar. Tujuh sungai tercemar terletak di kawasan perindustrian iaitu Pulau Pinang dan Sungai Juru di Pulau Pinang; Buloh di Selangor sementara Danga, Tebrau, Segget dan Pasir Gudang di Johor.

Air bawah tanah

Program Pemantauan Air Tanah Nasional dimulakan pada tahun 1997 dan pada tahun 2006, 88 telaga pemantauan telah dibuat di 48 lokasi di Semenanjung Malaysia, 19 telaga di Sarawak dan 15 telaga di Sabah. Lokasi tersebut dipilih dan dikategorikan mengikut keadaan penggunaan tanah dan persekitarannya. 

Tahap Arsenik tinggi di air bawah tanah berhampiran tapak pelupusan sampah radioaktif, tapak pelupusan sisa pepejal, sumber bekalan air perbandaran dan kawasan pertanian. Air bawah tanah berhampiran tempat pembuangan sampah juga dicemari dengan bakteria besi, plumbum, mangan, fenol dan najis.

coway neo plus

coway official

Laut

Ia menunjukkan tahap Escherichia coli, merkuri dan arsenik yang lebih tinggi tahun lalu berbanding setahun sebelum itu. Walau bagaimanapun, tahap pepejal terampai, minyak dan gris, tembaga, plumbum, kadmium dan kromium jatuh.

Bakteria najis E.coli adalah pencemar dominan di perairan 7 pulau termasuk pulau peranginan, taman laut dan pulau terlindung. Ini disebabkan oleh pembuangan bahan mentah atau kumbahan domestik yang tidak terawat langsung ke dalam laut.

Pencemaran oleh lumpur adalah yang terburuk di pantai Kedah, Perak dan Negeri Sembilan. Pencemaran minyak kebanyakannya dilihat di Terengganu, Pahang dan Negeri Sembilan. Tahap E.coli paling tinggi di pesisir pantai Perlis, Kedah, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang. 

Tindakan Pembaikan untuk Memelihara Kebersihan Air

Pentadbiran

(i) Kerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dalam meningkatkan penguatkuasaan di dalam bidang kuasa mereka;

(ii) Meningkatkan aktiviti kesedaran dengan semua pihak yang berkepentingan mengenai perlunya melindungi sungai kita sebagai sumber bekalan air;

(iii) Pelaksanaan program peningkatan kualiti dan pencegahan pencemaran sungai.

Di bawah program ini, sumber pencemaran dikenal pasti dan pelan tindakan diformulasikan untuk meningkatkan kualiti air. Rancangan tindakan kemudian akan dilaksanakan oleh pelbagai pihak agensi dalam bidang kuasa mereka; dan

(iv) Pelaksanaan manual Storm Water Management (MASMA) dan Sedime dan rancangan Kawalan Hakisan untuk semua aktiviti kerja tanah.

Kesimpulan

Apabila permintaan air meningkat dan pencemaran cepat menghabiskan sumber air, Malaysia memilih untuk mendidik rakyat mereka dan menjadikan mereka sebahagian daripada penyelesaiannya. Dalam hal ini, menyelesaikan masalah dengan tindakan adalah langkah terbaik untuk memastikan sumber air dan persekitaran menjadi lebih mampan.coway official

Hantar artikel pada geng