Mengapa Anda Memerlukan Penapis Air Coway Neo Plus?

Hantar artikel pada geng

Kita perlu minum air untuk terus hidup. Tetapi jika air tidak dirawat, atau dibersihkan dengan betul, ia boleh membuatkan kita sakit. Sebagai contoh, produk seperti Coway Neo Plus mencerminkan kesedaran mengenai keperluan ini dengan menyediakan solusi penapisan air yang efisien. Jika kita perhatikan, tidak ada sebarang keburukan sebenarnya untuk kita menapis air. Bahkan ianya sangat penting untuk meminum air yang bersih. Cuma masalahnya mungkin timbul jika kita tidak dapat menghilangkan setiap kemungkinan pencemaran dari air minuman tersebut.”

coway neocoway malaysia

Coway Neo Plus

Perlindungan Terhadap Organisma Berbahaya

Air boleh mengandungi kotoran, mineral, bahan kimia dan kekotoran lain yang menjadikannya berbau dan memberikan rasa yang tidak enak. Sebilangan bahan cemar ini boleh membahayakan kesihatan kita, terutamanya apabila ia mengandungi mikroskopik organisma dan bakteria yang boleh menyebabkan penyakit serius. Penapis air dapat membantu membersihkan air, menghilangkan kekotoran dan menjadikannya selamat untuk diminum dan pada masa yang sama memberikan rasa yang lebih segar pada air tersebut.  

Badan Perlindungan Alam Sekitar melaporkan bahawa 90 peratus bekalan air di dunia tidak sesuai untuk diminum tanpa rawatan. Air tersebut mungkin mengandungi mikroorganisma yang boleh menyebabkan cirit-birit, muntah dan juga kematian. Sistem pembersihan air akan membunuh mikroorganisma ini untuk menjadikan air tersebut selamat untuk diminum. Ada beberapa cara air dibersihkan untuk membuatkannya selamat untuk diminum. Contohnya seperti mendidih, perawatan kimia dengan klorin atau yodium, dan sistem penyaringan.

Penyingkiran Sedimen oleh Coway Neo Plus

Penapis mekanikal yang biasanya diletakkan di luar rumah digunakan untuk mengeluarkan daun dan serpihan lain dari air, bersama dengan kotoran, zarah kelodak dan tanah liat di dalam air. Penapis mekanikal boleh dibuat dari skrin logam, kain, seramik atau kertas. Kekotoran ini, yang disebut sedimen, boleh menyebabkan rasa yang tidak menyenangkan tetapi biasanya tidak menimbulkan risiko kesihatan. Sebilangan besar unit penapisan air di rumah pula menggunakan penapis kertas yang dapat diganti dengan menyaring enapan halus.

Penyingkiran Logam/Mineral Beracun

Selain mikroorganisma, air yang tidak dirawat juga mempunyai banyak sumber mineral, termasuk tembaga dan magnesium. Walaupun beberapa mineral tidak semestinya menimbulkan ancaman kesihatan, ia boleh bertindak balas dengan mineral lain di dalam air dan menyebabkan deposit, yang mungkin menjadikan air tidak sesuai untuk diminum. Mineral lain yang kadang-kadang terdapat di dalam air, seperti plumbum dan tembaga, juga berbahaya bagi kesihatan anda. Ejen pembasmi kuman, bahan kimia dan sistem penapisan digunakan untuk membuang sebanyak mungkin mineral untuk membantu mengurangkan risiko dan penyakit.

Selain dari plumbum dab tembaga terdapat juga besi dan mineral lain, seperti kalsium dan mangan. Walaupun ia tidak membahayakan kesihatan manusia, tetapi ia boleh menyebabkan air minuman rasa seperti logam yang sudah pasti tidak menyenangkan. Besi atau mangan boleh menyebabkan noda pada pakaian ketika air yang digunakan untuk cucian mengandungi unsur-unsur ini. Bahkan ia boleh menghilangkan warna pada porselin dan piring lain yang dicuci di dalam air yang kaya dengan mineral. Mineral ini dapat menumpuk di paip air dan secara beransur-ansur menyumbatkan laluan dan sekaligus mengurangkan tekanan air yang mungkin menyebabkan masalah saluran paip.

coway neo plus

Pembuangan Patogen 

Penapis air sangat penting untuk mengelakkan bakteria dan parasit berbahaya daripada air minuman. Giardiasis adalah sejenis penyakit yang menyebabkan cirit-birit dan boleh bertahan selama enam minggu. Parasit mikroskopik yang menyebabkan penyakit ini adalah Giardia intenstinalis, organisma yang dapat bertahan di persekitaran selama berbulan-bulan. Ia boleh dicerna dari air yang telah tercemar dengan kotoran binatang atau manusia. Parasit lain yang boleh menyebabkan gejala serupa adalah cryptosporidium. Cryptosporidium mempunyai daya tahan yang kuat terhadap klorin. Jadi ia mesti disaring dengan penapis mekanikal. Patogen ini boleh dikeluarkan secara berkesan dengan mengalirkan air melalui penapis yang disenaraikan sebagai penapis mikro, ultra dan nano.

Coway Neo Plus Menurunkan Tahap Klorin

Sebilangan besar syarikat utiliti air perbandaran menggunakan klorin untuk merawat air minuman kerana ia murah, mudah digunakan dan sangat berkesan membunuh banyak bakteria yang terdapat di dalam air. Ia juga dapat menghilangkan beberapa virus. Walaupun ia adalah pembasmi kuman yang baik, klorin mempunyai bau yang kuat dan membuatkan rasa air minuman tidak menyenangkan. Ia juga dapat bertindak balas dengan beberapa logam untuk membentuk sebatian berbahaya. Untuk menghilangkan bau dan rasa klorin dari air, penapis karbon yang aktif digunakan. 

Membuang Plumbum Berbahaya

Plumbum boleh menjadi racun jika tertelan. Jadi penting untuk kita membuangnya dari air minuman. Plumbum biasanya masuk ke dalam air minuman ketika ia masuk ke dalam bekalan air dari paip air lama atau pateri yang digunakan dalam sistem perpaipan. Ia dapat dikeluarkan dari air melalui penapis osmosis terbalik, penyulingan dan penapis karbon yang direka khusus untuk menghilangkan logam. Sekiranya anda bergantung pada air perigi, agensi kesihatan biasanya akan mengesyorkan agar anda memeriksa air perigi tersebut sekurang-kurangnya sekali setahun untuk memastikan tiada plumbum dan bahan cemar lain di dalam air tersebut. 

Pembuangan racun perosak dan kimia

Sebelum tahun 1940-an, racun perosak yang paling umum mengandungi logam berat yang tidak larut dalam air, tetapi hari ini sisa racun perosak dalam air minuman mungkin meningkat kerana racun perosak organik moden larut dalam air dan mudah masuk ke bekalan air. 

Selain daripada itu, racun perosak yang digunakan di ladang dan rumput juga dapat memasuki bekalan air. Air dari sistem perpaipan di bandar-bandar boleh dirawat kerana pencemaran racun perosak, tetapi jika anda mempunyai telaga, anda mungkin tidak menyedari bahawa racun perosak ada di dalam air melainkan jika anda mengujinya. Penapis air di rumah boleh membantu menghilangkan klorin dan logam berat lain seperti merkuri, tetapi mungkin tidak dapat membuang racun perosak. Pendedahan jangka panjang terhadap racun perosak di dalam air boleh meningkatkan risiko mendapat barah serta lain-lain penyakit yang berbahaya. 

Walaupun begitu anda tidak perlu khuatir kerana penapis air coway neo plus mempunyai karbon aktif yang dapat menyingkirkan racun perosak dan sebatian organik yang tidak menentu dari air minuman.

 

neo plus

coway malaysia

10 Sebab Kenapa Kita Harus Menggunakan Penapis Air  Di Rumah

Secara ringkas berikut adalah 10 Sebab Kenapa Kita Harus Menggunakan Penapis Air Di Rumah 

  1. Penapis air dapat memberikan rasa yang lebih baik serta menghilangkan bau air dengan membuang klorin, bahan kimia, racun perosak, logam berat serta bahan cemar berbakteria.
  2. Penapis air dapat menghilangkan plumbum dari air minuman sebelum kita menggunakannya. Jadi ia dapat mengelakkan bahan berbahaya ini dari masuk ke dalam badan.
  3. Pembelian penapis air menghasilkan sumber air bersih dan sihat yang harganya jauh lebih murah daripada air botol yang mahal. Ia juga secara tidak langsung dapat mengurangkan sisa toksik di persekitaran dari pembuangan botol-botol air yang telah habis digunakan.
  4. Penapis air dapat mengurangkan risiko barah tertentu termasuk: barah rektum, barah usus besar, dan barah pundi kencing dengan mengeluarkan klorin dan produk sampingan klorin seperti Trihalomethanes (THM) dari air minuman.
  5. Penapis air karbon  dapat menghilangkan bahan cemar berbahaya dari air minuman   secara selektif  sambil mengekalkan simpanan mineral yang sihat untuk menyeimbangkan pH air minuman.
  6. Meminum air bersih yang disaring dapat melindungi tubuh daripada penyakit sekaligus menyihatkan badan dan menguatkan tenaga secara keseluruhan.
  7. Penapis air mengurangkan risiko penyakit gastrointestinal lebih daripada 80 peratus dengan membuang cryptosporidium, e-coli dan giardia dari air minuman.
  8. Meminum air tulen sangat penting untuk kanak-kanak. Penapis air menyediakan air yang paling sihat untuk sistem imun kanak-kanak yang sedang membesar.
  9. Penapis air menawarkan barisan pertahanan terakhir antara badan dan lebih dari 2100 toksin yang diketahui terdapat dalam air minuman.
  10. Penapis air menyediakan air bersih dan sihat untuk memasak, serta minum, pada kemudahan air paip.

Perlu Penyelenggaraan Berkala

Sistem pembersihan air di rumah berkesan untuk membantu menjaga keselamatan air dengan menyaring semua organisma dan logam berbahaya. Namun, jika anda tidak mengganti atau membersihkan penapis seperti yang disarankan, anda mungkin akan melakukan lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Air minuman yang disaring melalui penapis kotor lebih berbahaya daripada meminum air secara langsung dari paip menurut kajian. 

Memang lebih baik jika air di sistem perpaipan kita tidak mempunyai toksik dari mula-mula ia dibekalkan ke rumah-rumah. Jadi tidak perlulah kita menyaring atau menapisnya. Tetapi sehingga angan-angan tersebut benar-benar menjadi kenyataan, tidak ada yang lebih baik untuk anda, dompet, dan planet ini daripada menggunakan air paip yang ditapis.

Dengan melabur dalam penapis air yang baik, anda akan menjimatkan wang. Meminum, memasak dan mandi dengan air yang lebih bersih daripada air paip atau air botol dan sekaligus membantu menyelesaikan masalah penggunaan botol plastik.

Memperkenalkan Penapis Air Coway NEO Plus 

coway btsTerdapat banyak jenama penapis air yang terdapat di pasaran pada hari ini. Ada dengan harga yang murah tetapi tidak begitu berguna dan ada yang dengan harga yang lebih tinggi tetapi terlalu kompleks untuk digunakan. Apabila kita bercakap tentang Coway Neo Plus, tidak dapat disangkal lagi yang ianya mempunyai banyak faedah serta kelebihan berbanding yang lain. 

Perbezaan antara Neo Plus Coway dan penapis lain adalah gabungan proses berteknologi tinggi, yang memungkinkannya membuang toksik dan bahan kimia dari air minuman dengan mudah.

Coway NEO Plus adalah produk yang semakin popular sejak kebelakangan ini. Ianya terkenal sebagai penapis air mesra alam yang menawarkan yang terbaik dalam kaedah pengurangan sisa, kecekapan tenaga dan sumber bahan pemuliharaan.

Jenis penapis Air Coway Neo Plus adalah pembersih air pelbagai fungsi yang memberi anda banyak kesegaran serta membekalkan kita dengan air yang sihat untuk diminum.

Sistem penyaringan air berkualiti tinggi Coway Neo Plus telah dirancang dan dihasilkan untuk menyediakan air segar, sihat dan bersih tanpa membahayakan alam sekitar.

Dengan kapasiti pensterilan 99%, ia pasti dapat memuaskan rasa dahaga anda dengan air bersih yang semula jadi. Dengan reka bentuk yang bergaya dan anggun, ia sangat sesuai untuk gaya hidup aktif anda.

coway malaysia

 

 

Hantar artikel pada geng